Gewoon fysiotherapie.

Ik heb iets met fysio's, of eigenlijk heb ik vooral niets met fysio's. In het verleden was ik onder behandeling bij de fysio vanwege het aanleren (en bijhouden) van hoesttechnieken. Ik tref gek genoeg altijd de meest vreemde fysio's.
Mijn eerste (kinder)fysio was een dame in Amersfoort. Een dame die het allemaal heel goed wist, enorm veel kwekte en altijd uitliep.
Toen ik naar Rotterdam verhuisde kreeg ik een redelijk goede fysio; een kordate dame die van wanten wist. Echter als zij op vakantie ging, kreeg ik een vervanger die mij twee keer tot huilen bracht, zo veel pijn deed hij me. Hij was ook van mening dat hij voor die paar keer heel goed wist wat hij met me aanmoest; namelijk kloppen en andere verkeerde technieken toepassen. Als ik thuis kwam, had ik zo veel pijn en was ik zo moe, dat ik direct mijn bed in kon. Ik gaf dan ook aan dat ik niet meer naar de vervanger wilde.
Toen mijn fysio naar een andere praktijk verhuisde (te ver weg), besloot ik bij een fysio in mijn woonwijk onder behandeling te gaan; een voluptueuze dame met een bos vol rode krullen. De fysio vertrouwde me al snel zeer persoonlijke dingen toe; bijvoorbeeld over de grootte van het geslachtsdeel van haar vriend die ze uit Gambia had laten overkomen en over vaginale schimmelinfecties die ze had. Het klinkt ongelofelijk, maar het gebeurde echt. Mijn fysio-momenten gingen me dus steeds meer tegenstaan. Na overleg met het AZU, mocht ik van de AZU-fysio stoppen met de behandelingen. De reden hiervoor was dat ik meer dan wekelijks naar de sportschool ging en zeer makkelijk kan ophoesten.

Het eerste, hernieuwde contact met een fysio had ik dus afgelopen april toen ik startte met de fysiofitness. Ik heb een dame getroffen die geen oogcontact maakt. Tijdens het eerste gesprek heeft ze drie kwartier naar mijn schouder gekeken. Ze heeft mijn trainingsprogramma samen gesteld en toen ik het een paar keer had 'gedraaid' twijfelde ik of dit programma wel zo goed voor me was. Ik heb het hier met haar over gehad en vervolgens de AZU-fysio hierover gemaild. Deze deelde inderdaad mijn twijfel en vond dat er op een andere manier getraind moet worden. De fysio was het er echter niet mee eens. Zij is van mening dat ze een goed programma heeft samengesteld hetgeen ook aan drie andere CF-collegae wordt aangeboden die in de aanliggende gemeente trainen. Ze vaart hierbij op een overleg dat ze heeft met longartsen uit het perifeer ziekenhuis waar de drie CF-collegae onder behandeling zijn. Toen ik mijn twijfels uitte over de kundigheid van een perifeer ziekenhuis ten opzichte van een CF-centrum zoals het AZU, fronstte de fysio diep.

Het is aan mij om te beslissen wat ik wil en wiens advies ik volg en dat heb ik ook gedaan. Het programma is grotendeels aangepast. Ik sta open voor advies en meningen van alle kanten, maar het moet voor mij goed voelen en resultaat gaan geven. Het is toch een vak apart dat fysiotherapie!

Reacties

 1. Nou Mara, jij treft het ook niet bepaald met je fysio's. Vooral de fysio die open en vrij alles met je besprak over zéér private dingen moet ik wel een beetje om glimlachen. 'k Had bijna gezegd; moet je zeggen; laat 'ns zien dan, maar dat is ook weer zo grof, hihihi.

  Ben het wel met je eens dat een fysio goed moet aanvoelen. Als het niet goed aanvoelt of die klik er niet is, begin je je te ergeren. Ik weet het uit eigen ervaring. Dan ga je er tegenaan hikken en word het een 'moeten' en dát moet juist niet.
  Volg je gevoel meid, als jij denkt dat dit het niet is kun je beter iemand anders zoeken. En wat zij (deze fysio) daar ook van vind; zal jou worst zijn toch??
  Succes.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pffft, wat is dat met fysio's? Hier weinig ervaring, alleen maar met je-weet-wel, en je-weet-ook-wel hoe ik daarover denk (of eigenlijk dacht, het is echt beter geworden inmiddels). Maar verder ben ik het helemaal met Alie eens! Je bent je eigen expert en zeker ook eigen baas. Als het niet goed voelt, verder zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat er absoluut een super fysio voor jou rondloopt. Hopelijk vindt je hem/haar snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat je zulke slechte/rare fysio's treft!! Ik heb gelukkig al 25 jaar dezelfde, en bevallen nog steeds goed, ik kan het echt heel goed met ze vinden! (anders was ik er niet meer haha) Ze hebben natuurlijk ook mijn hele verhaal meegemaakt, en luisteren super naar mij, wat ik wil en wat ik kan! en zo hoort het ook :)

  Als deze fysio niet mee wil werken, zou ik proberen de fysio van het AZU haar te laten bellen, overleg plegen, en als ze dan nog niet luistert wegwezen! (kom maar hier in Deventer trainen haha :P)

  xxx Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook nog nooit een echt supergoede fysio gehad. Altijd behelpen. Uiteindelijk trainde ikzelf in de fitnesszaal. Wél heb ik baat bij mensendiecktherapie. Deze therapeute(n) kijken naar je houding, welke spieren en pezen je overbelast (bij het hoesten en/of trainen) en geven hele simpele maar doeltreffende oefeningetjes mee voor thuis en tips voor tijdens de fitness (meer/minder/goed bezig). Ik doe dit nu jaren en heb vooral tijdens ziekte baat bij deze kleine beweegoefeningen, mijn nek-en rugklachten zijn echt stukken minder. Ook heb ik veel ontspannings/ademhalingsoefeningen geleerd om mijn ademhaling te verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor jullie reacties. Nee hoor, voel nu geen noodzaak iemand anders te zoeken. Zeker omdat ik niet wekelijks bij haar op de behandeltafel lig. En waar vind je weer een andere, goede fysio (als je niet in Deventer woont ;))?
  Ik zie haar als een stok achter de deur om te gaan en als iemand die met me meedenkt over het trainingsprogramma. Vervolgens moet ik het toch zelf doen; goed trainen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaaah lieve Mara,

  De band met de fysio is hier ook bijzonder.....
  Ze begeleid me,voelt,denkt met me mee....
  Maakt de ademhalingspieren los, zo nodig....
  Is eigenlijk kinderfysio en zit ik dus al vanaf mn kindertijd...
  Loopt cf congressen af...
  Was de beste vriendin van mn zus geworden en was er dus ook bij toen het niet goed ging met Lieske ..
  Kortom onmisbaar!
  Ik zou ook niet weten wat ik met een stinkende,niet klikkende en persoonlijke verhalen typ aan moet.
  En idd je moet het zelf doen maar goed overleg met azu en eventueel fysio van daar onderhouden, je wilt namelijk baat bij het programma. Niet eentje waarvan je uiteindelijk achteruit hobbelt.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Mara,

  Goh dat lijkt me storend. Je treft het ook niet, blijkbaar.

  Ik heb het in het plaatselijke fysiocentrum naar mijn zin, vooral omdat het er zo gezellig is (helpt wel). Ik ken alle therapeuten vrij goed, ze zijn allemaal aardig en niemand heeft verstand van CF. Behalve ik zelf :-)
  Ik ben vanuit CF-artsen nooit zo aangezet tot sporten en men vraagt er ook nauwelijks na. Ben er zelf mee begonnen en heb boekje CF en fysiotherapie gelezen. Heb dat ook aan mijn huidige fysiocentrum laten lezen. Er is wel een programma voor me maar ik bepaal zelf hoe intensief ik alles doe. Beetje slappies eigenlijk, maar ach, het gaat ook wel goed met me. Dat scheelt. Ik beweeg in elk geval

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb heel veel gehad aan mijn sessies met mijn fysiotherapeut. Bijzonder eigenlijk dat je door een paar simpele dagelijkse oefeningen je je zo veel beter kan voelen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo,
  De pijn in mijn rug was enorm en wist op gegeven moment niet meer hoe dat ik er vanaf kon komen. Zo werd mij fysio aangeboden en merkte gelijk verschil met lopen, schijnbaar liep ik niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb veel minder goede ervaringen gehad met fysiotherapeuten. Uiteindelijk ben ik bij fysiotherapie Veghel beland en heb daar eigenlijk voor het eerst het gevoel gekregen goed geholpen te worden. Ik denk dat het belangrijk is dat je voor fysio altijd een goede band met de behandelaar nodig hebt.

   Verwijderen
 10. Ik heb zelf ook het probleem gehad. Het schoot bij mij ook door naar me rug.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gewoon eerlijk en de kracht van liefde -84

Prrrrrrrrrrrrik!

Gewoon #EindelijkOrkambi