I...pad, I...phone, I...neb!

Ik kreeg de kolder in mijn kop... Een nieuw apparaat, dat moest er komen!!! Dus toen ik vorige week toch naar de poli moest, besprak ik het met de longverpleegkundige. Ik kreeg keuze uit twee: de Eflow of de I-neb. Beiden schenen voors en tegens te hebben. Ook op twitter waren de meningen verdeeld. De eindscore was geloof ik 4-3 ten gunste van de Eflow. Maar hee, de I-neb, dat klonk zo lekker bij mijn Ipad en Ipone.. :). Dus vroeg ik de longverpleegkundige afgelopen maandag om een I-neb te gaan bestellen.

Dinsdagochtend (jeetje..wat snel!) werd ik al gebeld; of de I-neb over drie uurtjes geleverd en gedemonstreerd kon worden? Tuurlijk! De I-mevrouw moest lachen toen ze mijn huidige apparaat zag. In CF-land noemen we deze ook wel 'de stofzuiger'. Dit niet alleen vanwege het formaat en de vorm, maar ook vanwege het geluid. Een zeer verouderd systeem.

I-mevrouw leerde mij een hoop nieuwe dingen en overviel me met informatie. Dagelijks desinfecteren (deed ik wekelijks, oeps!), dat alcohol langer bewaard kan worden en niet na één keer hoeft te worden doorgespoeld en vooral heel veel handelingen met betrekking tot het apparaat.En dan zit je 's avonds in je eentje aan tafel met een klein, blauw apparaatje. Hoe moest het ook alweer? De medicatie deed ik op het dekseltje (de mesh), oeiiiii, dat deed I-mevrouw toch anders? Dus maar weer even het boekje erbij. Daarnaast is het raar dat ik veel minder medicatie in het apparaat stop, maar wel dezelfde hoeveelheid binnen zou moeten krijgen.
En dan gaat de I-neb voor het eerst aan. Jeetje..., ik zoog me een ongeluk! Leuk dat mijn ademhaling 'ge-triggered' wordt, maar best even heftig zeg. Vanochtend ging het met de pulmozyme al stukken beter en vooral veel sneller. Maar de verneveling van de antibiotica vond ik weer erg zwaar!
Ik denk dat ik er een handigheid in moet gaan krijgen en meer rust moet zien te vinden in mijn inademing. Ik laat me uitdagen door de weerstand in het apparaat, waardoor ik steeds harder en harder moet zuigen en vervolgens gefrustreerd raak als ik de trilling voor de uitademing niet krijg.
Het mondstuk zonder weerstand heb ik overigens (nog) niet gekregen, omdat ik het volgens I-mevrouw zo goed kon.

Het eerste grote nadeel van de I-neb is dat ik in dusdanig juiste houding moet gaan zitten dat ik niet ondertussen ook nog even op mijn Ipad kan kijken (normaliter mijn vermaak tijdens de verneveling). Uiteindelijk dus niet zo een hele goede combi...; die Ipad en I-neb.

Reacties

 1. Hopelijk raak je snel gewend aan de I-ned. En gaat de inademing ook snel beter. Mij lijkt het erg lastig op benauwde momenten de i-neb te gebruiken, maar ben erg benieuwd naar jouw ervaringen :)
  Zelf gebruik ik de e-flow :) en die bevalt prima haha :)

  gr Sam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mara, ik heb de I-neb al jaren. Ik zit altijd achter de PC of bij de TV. Inderdaad gaat iets in je handen houden lastig met de I-neb.
  Ik vind hem GEWELDIG. Ik heb het mondstuk waarbij je ademhaling niet wordt uitgedaagd maar die gewoon met je eigen ademhaling mee werkt. Dus zwaar... nee.
  In het begin geloofde ik ook nauwelijks dat ik even veel binnenkreeg als bij mijn oude apparaat. Ik deed er ook Colistin in en dat duurt langer dan Pulmo, maar korter dan met mijn oude apparaat.

  Mocht je nog iets willen uitwisselen, vragen, kun je me mailen, volgens mij heb je mijn mailadres wel. Zo niet dan vind je het wel via CF-café.

  groet
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha eigenwijs he, en toch voor de I-neb kiezen:P Nee, das flauw. Volgens mij kan je met de E-flow ook niet echt goed op je Ipad kijken, die moet je ook rechtop houden namelijk.

  Hopelijk raak je er snel aangewend!

  Wat is trouwens je twitter:)

  groetjes Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook een I-neb gebruiker, maar ook met het "normale" mondstuk (andere geen ervaring mee) dus ik moet gewoon normaal in en uitademen, heel fijn. Idd lastig om bijv te internetten met dat ding in je hand, maar aan de andere kant ben je zo snel klaar dat dat helemaal niet erg is ;) En voor de tv is geen probleem natuurlijk.
  Veel "plezier" ermee :)
  Liefs Sandy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Good for you, die uitbreiding van je iAssortiment! ;-)
  Hier ook de 2 verschillende mondstukken. Het makkelijke voor de Pulmo en Coli, het moeilijke voor de Tobi. Maar je zegt dus dat je het moeilijke ook voor de Coli mag/ kunt gebruiken? Daar ga ik eens even achteraan bellen. Want als je het eenmaal doorhebt met die moeilijke... Die vind ik echt veel fijner. Heb het idee dat de boel daardoor nog dieper in mijn longen komt. En hé, als het mij al lukt met mijn 60, dan is het voor jou met je 68 helemaal een eitje! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd,met je nieuwe stofzuiger !!!!
  Ja,ik denk dat iedereen aan alle nieuwe app.moet wennen.
  Succes meis,zo te lezen wordt je aan alle kanten van advies gediend,top!
  Fijne zondag nog en succes.
  Doei,doei Missie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, na het lezen van alle reacties heb ik het gevoel dat mijn hoofd tolt... wat een termen allemaal!?? (CF vakjargon). Geen idee wat het allemaal inhoudt, maar ik hoop dat je nieuwe apparaat snel een succes gaat worden. Tip voor het tijdsverdrijf: Wij zitten thuis helemaal in een nieuw (gedownloade) serie: the event :-)
  x Tinka

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gewoon eerlijk en de kracht van liefde -84

Prrrrrrrrrrrrik!

Gewoon verfrissend.