Gewoon een 'kleine maar...'

Nog steeds ben ik meer dan bijzonder tevreden met de geblazen longfunctie van vorige week.
Het bevestigt voor mij vooral dat ik door moet gaan met waar ik mee bezig ben; flink sporten, regelmaat en rust nemen. Ik weet het; het is geen garantie, maar voor nu werkt het blijkbaar.

Er is nu alleen een 'kleine maar..' bij gekomen.
De uitslag van mijn Glucose Tolerantie Test (GTT), was net niet goed genoeg. Met deze test wordt, kortweg, gekeken of er mogelijk sprake is van de aanwezigheid van diabetes.

Over diabetes bij CF legt de website van de NCFS het volgende uit:

'Mensen met Cystic Fibrosis (CF) kunnen diabetes krijgen. Dit is meestal een andere vorm van diabetes dan bij mensen zonder CF. Het wordt Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD) genoemd.
Bij mensen met CF bij wie de alvleesklier niet goed functioneert, is sprake van verstopping van de afvoerbuizen van de alvleesklier door het taaie slijm ter plaatse. Dit leidt in eerste instantie tot spijsverteringsproblemen doordat de spijsverteringsenzymen niet meer in de darmen terecht kunnen komen. Op latere leeftijd leidt dit tot een verlittekening van de alvleesklier. CFRD wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans, die ook in de alvleesklier liggen, in de verdrukking komen, kapot worden gemaakt en niet meer genoeg insuline kunnen produceren. CFRD kan kenmerken van zowel diabetes type 1 als type 2 hebben.'

Over twee weken moet ik naar het Haga en wordt er een sensormeting bij me afgenomen. Als ik het goed begrijp, word ik dan 72 uur 'gevolgd' middels een soort button op mijn buik en het bijbehorende kastje, moet ik vier keer per dag bloedsuikers prikken en goed bijhouden wat ik allemaal eet.
Alles bij elkaar zal dan uitwijzen hoe ik er voor sta.

Eerdere GTT's hebben eigenlijk nooit afwijkingen laten zien en ook de GTT gedurende de laatste opname was niet afwijkend. Er is echter een waarde in het bloed verhoogd die kan wijzen op de aanwezigheid van diabetes en het feit dat ik én vrouw ben én CF heb zijn eveneens  'risicofactoren', vertelde de arts.

Hoewel ik dus toch wel even geschrokken ben, houd ik maar gewoon goede hoop. Ik wacht eerst de sensormeting af voordat ik alle doemscenario's langs ga.
Ik kan op dit moment de gevolgen van het hebben en leven met CF én diabetes nog geheel niet inschatten (ik ben van het type: 'wat de boer niet kent, dat leest ie niet;-)').

Dus probeer ik mijn schrik aan de kant te zetten en vol goede hoop de meting tegemoet te zien.Reacties

 1. Sterkte, hoop natuurlijk dat het loos alarm is maar ook dit went weer ;((

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is: wat de boer niet kent, dat vreet ie niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik... Daarom stond er ook een knipoogje achter, zo ;-).

   Verwijderen
 3. Succes met het afwachten van de sensormeting! spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hmmm dat is dus even spannend allemaal. Ik hoop van harte voor je dat het vals alarm is...

  liefs Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmmmm, nooit leuk om zoiets te horen natuurlijk. Maar ik verzeker je; ook dát went op een gegeven ogenblik.
  Ik wens je veel succes toe. Hopelijk valt het allemaal nog mee en hoef je je daar niet druk om te maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gewoon eerlijk en de kracht van liefde -84

Gewoon ziek gekiekt.

Prrrrrrrrrrrrik!