Gewoon een pancreas.

Vanmiddag ging ik naar de MDL-arts om de uitslagen van alle onderzoeken te bespreken. Eigenlijk kan er kort door de bocht gezegd worden dat er niets bijzonders uit is gekomen.

Het beste nieuws is dat er geen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van chronische pancreatitis. De endo-echoscopie heeft zich hier op gericht. Van de zeven (naar ik dacht) kenmerken, werden er slechts twee tot drie waargenomen tijdens de echoscopie.
Tijdens de (gewone) echo en echoscopie is wel te zien dat mijn pancreas er anders uitziet dan bij gezonde mensen. Mijn pancreas is meer gezwollen, maar dit is hoogstwaarschijnlijk inherent aan mijn CF. In het bloed zijn geen bijzonderheden gezien.
Gedurende mijn opname heb ik drie dagen ontlasting gespaard om het vet in de ontlasting te meten. Er zit eigenlijk net te veel vet in mijn ontlasting. Mogelijk is het wijs om toch met (pancreas) enzymen te gaan beginnen. De MDL-arts is hier nog niet geheel van overtuigd, omdat het wel verhoogd is maar niet torenhoog is. Hij gaat dit overleggen met mijn longarts en die moet hier dan in het volgend consult (mei) op terugkomen.

Het belangrijkste is dat mijn buikklachten weg zijn. We hebben samen gemijmerd over de oorzaak van de klachten en de reden waarom het weg is gegaan. Op dit moment is de hypothese dat de (dreigende) DIOS mogelijk toch de veroorzaker is geweest van de buikklachten. Door mij (tijdens de opname) slechts Coloforte ('laxeerdrank') te hebben laten drinken en daaropvolgend de Movicolon ('laxeerpoeder') goed in gang te hebben gezet, zijn mogelijk de klachten verdwenen. De arts gaf aan dat ik door mijn CF toch prikkelbare darmen heb en enige obstipatie dan al snel tot flinke pijnklachten kan leiden.

Hij houdt nu een vinger aan de pols. We gaan verder met het huidig beleid en als ik toch weer klachten krijg, ga ik eerder terug voor een consult. Zo niet, treffen we elkaar pas weer over een half jaar.
Tot zover mijn update MDL!

Reacties

 1. Gelukkig alles goed en hopelijk u buikpijnvrij...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig dat er geen rare dingen of bijzonderheden uit het onderzoek zijn gekomen.
  Ik kijk echter wel raar op dat je geen pancrease o.i.d slikt. Ik dacht altijd dat dát standaard bij CF gegeven werd. Zo zie je maar weer hè, dat geen één CF'r gelijk is of gelijk behandeld wordt.

  Hoop dat de buikklachten lang weg blijven en dat je je lekker blijft voelen.

  Dikke kus van Alie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weinig nieuwe blogs de laatste tijd en dat betekent waarschijnlijk dat het goed gaat! Ook weer bezig met de EAS, super fijn! Eind juni staat er een teamuitje in de planning en helaas ook het afscheid van onze zeer gewaardeerde collega E. Hoop dat je erbij kan zijn! liefs Tinka

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gewoon eerlijk en de kracht van liefde -84

Gewoon ziek gekiekt.

Prrrrrrrrrrrrik!