Gewoon fietsen.

Toen ik moeder werd, kocht ik al vrij snel een mama-fiets. Ik was voor de zwangerschap in goede conditie, sportte vier keer per week op vrijwillige basis en zag het helemaal voor me hoe ik de polder onveilig zou maken met Vic voorop in het zitje.

De werkelijkheid wees echter anders uit. Het ging met mij fysiek steeds slechter en ik werd meer en meer beste vrienden met mijn Twingootje. Fiets roestte weg in ons schuurtje. Zo nu en dan, in een wat rustigere periode, verliet Fiets de schuur. Of als de oma's op kwamen passen/ logeren/ zorgen, werd Fiets opeens dagelijks gebruikt.

Omdat ik niet mee kan rennen, leerde Sebastiaan Vic fietsen. Eerst met en vervolgens zonder zijwielen.
Vic geniet! Sinds kort kan hij ook op zijn 'grote' fiets fietsen. Samen met papa Sebas maakt hij de buurt onveilig op zijn fiets. Afgelopen weekend fietsten zij samen zelfs ruim een uur door de polder.

Maar wat hij het allerliefste wilde, was op zijn fiets naar school. Nu ligt de school van Vic niet erg in de buurt. In mijn fietstempo doen we er een kwartier over en daarnaast had ik nog niet eerder met Vic samen gefietst.
Vanochtend beloofde ik hem echter dat we samen op de fiets naar school zouden gaan. Vic was zo blij en zo trots! Prachtig om te zien. Dus daar gingen we. En op een kleine botsing tussen onze voorwielen na, ging het enorm goed. Vic zette vol trots zijn fiets in het rek en ik beloonde hem met een high-five.

We hebben beiden zo genoten van het ritje dat ik dit zeker vaker met hem zou willen doen.
Op de terugweg merkte ik echter weer dat het toch allemaal best wat veel voor me was. De rest van de ochtend heb ik flink gehoest. En nee, het warme, benauwde weer helpt dan niet mee. Dus heb ik met mezelf afgesproken dat het nu toch eens moet. Ik ga me oriënteren op een elektrische fiets.
De vraag aan jullie: waar moet ik op letten bij de aanschaf? Iemand nog goede tips/ ervaringen?

Reacties

 1. Goed voornemen, zo'n fiets!
  Ik heb er ook een en gebruik hem te weinig. :-)
  Daarom kocht ik 2 jaar geleden ook een tweedehands exemplaar. Ik ken mezelf.
  De mijne is van Sparta en heeft ook ION-techniek geloof ik. Bovendien zit de accu weggewerkt in het frame (in plaats van bijvoorbeeld onder de bagagedrager), dat vond ik belangrijk. Dan zien alleen 'de kenners' dat ik een ouwelullenfiets heb. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Via cf-cafe op je blog gekomen en met veel plezier gelezen:) Ik heb ook een electrische fiets en vind het heerlijk:) Je fietst wel en kan hem qua "helpen" op drie standen zetten. Ik heb een Sparta ION. grote voordeel vind ik dat hij, net als Irene, een accu in het frame heeft, en hij kan altijd in de oplader... De accu heeft een systeem waardoor hij lege cellen ontlaad en weer oplaad oid.. Voordeel vind ik ook dat ik hem dus op 3 standen kan zetten. Als ik weinig tegenwind heb bijvoorbeeld zet ik hem op standje 1, dan moet ik zelf nog redelijk trappen.. standje 2 is eigenlijk mijn "luie" standje en standje 3 is als er ineens heftige wind opsteekt of als ik wel op de fiets wil maar eigenlijk een slechte conditie heb;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi hoi
  wil je persoonlijk advies dan kan ik natuurlijk het beste mijn man aanbevelen, hahah Mijn man is namelijk fietsenmaker en verkoper van.... juist electrische fietsen!! Als je wilt mag je bellen of mailen om advies te krijgen. Ik vermoed dat je niet in de buurt woont (wij wonen in noord groningen) maar Theo (mijn man) verkoopt ook 2de handse fietsen die het echt nog super goed doen (soms maar 2 jaar oud) Er valt altijd iets te regelen om te brengen of halverwege af te spreken.... oh hij 'roept' net dat hij vanavond 1tje binnen krijgt. Erg mooie..... laat het me maar weten
  (ons tel 0596 680735)
  liefs Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook een Sparta-ion berijdster ! Mijn beste aankoop aller tijden.Ik rij al 9 jaar op zo'n stalen ros , heb er al eentje versleten maar dat kwam omdat er in de allereerste serie wat kinderziektes zaten.Was toendertijd de 1e in ons dorp op een elektrische-trapondersteun-fiets.

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat je een elektrische wil aanschaffen, jij blij en Vic natuurlijk nog veel blijer. Als het koud weer is moet je alleen wel uitkijken omdat je met zelf fietsen jezelf lekker warm kan houden en op een elektrische is het meer wind vangen. Maar zolang het Twingootje voor de deur staat is er natuurlijk geen probleem.

  Groetjes,

  Irene van de Hoef

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, ik heb een elektrische fiets van gazelle, sinds 2009 bevalt me supergoed, kan fietsen en ondertussen praten met mn andere fietsgenootjes. Ik heb hem alleen in 2010 niet zo veel gebruikt vanwege ziekte, dus nu heb ik er nog maar duizend km. mee gefietst. Toevallig is mijn zwager fietsemaker en hij doet mijn onderhoud ;)

  Ik heb hem helemaal via de gemeente gekregen. Want het is mijn MOBILITEIT die ik terug kirjg, dat is vooral belangrijk om aan te kaarten. Zeker nu je met je zoontje naar school wil fietsen. Het belangrijk is voor jou, en je conditie. Ze kunnen het mooi brengen. Zorgloket bij de gemeente dus even bellen en een persoonlijke afspraak maken.

  Groetjes Jolien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. OOh Mara,

  Hier ook een sparta ion fan. Ik zou zonder niet meer kunnen fietsen, hier in t zeeuwse zit er ook altijd veel wind.
  Maar idd je warm fietsen dat doe je niet meer..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Mara,
  Ik heb ook een "ouwelullenfiets". Sinds mijn e-bike rijd ik elke dag (weer of geen weer) naar mijn werk (15 km). Ik ben er sneller (nog sneller dan voorheen met de trein) en kom niet geheel bezweet aan. Ik heb een gazelle orange innergy (met zilveren accu). Steeds meer jonge mensen fietsen erop, en als het je helpt om met je gezondheid makkelijker te fietsen zou ik zeggen: DOEN! Ik ken ook mensen met een Sparta-ION die ook heel erg tevreden zijn.
  Let bij de aanschaf ten eerste natuurlijk op het comfort (zit ie lekker) en daarnaast neem ook een goede accu (zodat je onder weg niet zonder ondersteuning staat). Succes ermee! Liefs, SabX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder heeft trouwens een Giant (Twist Double of zo). Die is erg tevreden en die fiets geeft een betere trapondersteuning dan die van mij. Succes met het nadenken over een e-fiets X

   Verwijderen
 9. Hey Mara,
  Mijn dochter heeft ook een electrische fiets en wel een hele hippe, een Sparta (type naam ff kwijt) maar het is een transportfiets met mand voorop en onder het rek zit de accu.Ik vind het een echte aanrader!!
  Grts,Kitty

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi te lezen hoe trots Vic is op het zelfstandig fietesen, en wat een mooi voornemen om zelf een e-bike te gaan aanschaffen.

  Ik kan je er weinig over adviseren, anders dan dat mijn ouders voor een flyer hebben gekozen. (een zwitsers merk, en net over de grens in duitsland zat de dealer geloof ik) Ze zijn er erg tevreden over. En zin er zelfs mee naar berlijn gefietst in hun vakantie. Persoonlijk hou ik het op mijn racefiets. Maar woonwerk doe ik er niet mee. dat is teveel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gewoon eerlijk en de kracht van liefde -84

Prrrrrrrrrrrrik!

Gewoon verfrissend.